Zöldséges rizsrakottas

Tegnap bajban voltam. Fél 12-kor még a közért felé tartottam, és ötletem se volt, hogy mit fogok ebédelni. Vehettem volna egy mélyhűtött pizzát, egyszer-egyszer meg lehet enni (bár amit én sütök az ezerszer jobb), vagy ehettem volna szendvicset – bár nagyon nem szeretem, még reggelire is csak jobb híján eszem. Végül vettem egy zacskó fagyasztott zöldségkeveréket, és reménykedtem, hogy hazáig eszembe jut valami. Eszembe jutott:

 

Tehát vettem 1 zacskó olasz zöldségkeveréket (750 g), amiben cukkini, piros és sárga paprika, gomba, zöldbab, olivabogyókarikák valamint fűszerek találhatóak. A zöldségkeveréket mikróban felolvasztottam, a zacskón található utasítás szerint. Vagyis üvegedénybe raktam, 6 percre betettem, átkevertem, majd újabb 6 percig hagytam forgolódni, újabb átkeverés, majd mivel még kicsit kemények voltak még 4 perc. Közben odaraktam egy adag rizst főzni (2 dl-es bögrényit). Amikor kész lett a rizs, összekevertem a zöldségekkel, a zöldséglevét is belekevertem, szeletteltem rá mozzarellát, és átsütöttem. 3 bőséges adag lett, 1 óra alatt készült el.

 

Előnyei:

  • kevés macerával jár az elkészítése, kb. 5 perc munka volt vele, a többi idő a főzés, sütés ideje. Persze ha friss zöldségből csináltam volna, akkor a pucolás, aprítás munkaigényesebb lenne.
  • mivel a zöldségeket nem főztem agyon, remélhetőleg a sikerült vitaminokat is a szervezetembe jutattni.

 

Hátrányok:
  • ebben a formában a család nem enné meg, ugyanis nincs benne hús, de ezen egy kevés sonkával, csirkemellel könnyen lehet segíteni
  • A főzési, sütési idő miatt azért nem egy villámétel, de 1 óra szerintem még elfogadható.

 

Mennyit kell mosogatni?
Két edényt használtam. Egyikben megfőztem a rizst, másikban a zöldséget olvasztottam, pároltam, majd ugyanebben az edényben a rizzsel elkevertem és megsütöttem. 1 fakanál és egy kés “fogyott” még.

 

Költségek*:
520,- Ft – zöldségkeverék
   94,- Ft – rizs (470,- Ft / 5)
200,- Ft  – mozzarella
814,- Ft / 3 adag  → 271,- Ft  adag

 

*Az árak ehhez az ételhez felhasznált konkrét hozzávalók árai, az elkészítéskor. Ugyanezeket a hozzávalókat biztos, hogy be lehet szerezni olcsóbban és drágábban is.