Net-segédlet

Kinek is szól ez az egész?

Egyszerűbb meghatározni, hogy kinek NEM! Informatikusok, profi netezők, számítástechnikában otthonosan mozgók, saját oldalt, blogot készítők nem itt fogják megtalálni a tutit, ők már valószínűleg rég tisztában vannak ezekkel a fogalmakkal, legalábbis az első pár rászben tisztázott fogalmakkal, azt, hogy később meddig növi ki magát a dolog, még én se látom 🙂

 

Tehát kinek írom ezt az egészet?

A kezdőknek, akik szeretnének megjelenni a neten saját weboldallal, saját bloggal, de megriadnak a feladattól, nem értik hogy mi micsoda, miért kell ezt megadni, és miért ebbe a rubrikába írjam, miért nem jó a másikba.  Vagyis azoknak, akik eddig olvastak, de most már szeretnének írni is.

 

A legegyszerűbb ha a magyar szavakkal kezdjük. Azt már tisztáztuk, hogy mi az internet, ha valakinek lemaradt volna itt részletes ismertetőt talál. Szemezgessünk tovább.

 

Rögtön itt van egy szép őshonos magyar szó: blog. A blog leginkább egy internetes naplóra emlékeztet, ahol szépen sorban egymás után következnek a cikkek, történetek, leírások (bejegyzések). Témája bármi lehet. Tényleg bármi. Lehet blogolni sminkekről, autókról, ételekről (ennek külön neve is van: gasztroblog), de lehet csak úgy összevissza ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit. Ha megnézed az 5csajszi.hu-t látod, hogy itt is sokféle témát érintünk, és látszik a blog sajátossága, egymás utánjönnek a bejegyzések.

 

Máris itt van egy másik új fogalom: bejegyzés (angolul post). Maga a cikk, a tartalom, amit meg akarunk osztani. Amit most olvastok az is egy bejegyzés. Tartalmazhat képeket, lehet hogy maga is csak egy kép, vagy videó.

 

Hozzászólás: comment, vélemény, általában egy blogon lehetősége van az olvasóknak megjegyzéseket írni a bejegyzésekhez. Ez a hozzászólás. Ezt a bejegyzések végén található ürlap kitöltésével tehetjük meg. A hozzászólások segíthetnek abban, hogy beszélgetés alakuljon ki az olvasók és a szerző között.

 

Kategória: először is szögezzük le, ez a nagyobb fogalom, a cimke a kisebb. Általában a blogokon belül a szerzők több témát is érintenek, ezért a különböző bejegyzéseket kategóriákba sorolják. Ez segíti a blog tartalmának rendszerezését, a keresést, átláthatóbbá teszi a bejegyzéseket.

 

Címke: ahogy feljebb is írtam, ez a “kisebb” fogalom. A bejegyzéseket a kategóriákba sorolás mellett cimkékkel is el szokták látni. Míg a kategória a bejegyzés főtémáját adja meg, addig a cimkék ezt tovább árnyáljak. Például egy bejegyzés a “háztartás” kategóriában kaphatja a “takarítás” cimkét de szólhat a “rendszerezésről” is.