HTTP, telnet, IP, SEO és társai

Click to view full size image

Amikor először találkoztam az internettel, akkor a tanári szoba egyik nagy becsben tartott számítógépén mutatták meg nekünk -persze csak jó messziről – hogy mi is az, az előadásokon elmesélt INTERNET. Aztán pár hónap múlva már a gépterembe bejárva leveleztem egy Bécsben élő ismerősömmel. Szintén nem volt sok idő, mikor már az otthoni gépen is volt, igaz csak telefonos, betárcsázós formában, de mégis volt. Ma már az életemet is nehezen tudnám elképzelni nélküle, és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül 🙂 

 

Az új technológiának új nyelve van, rengeteg új szó, némelyiknek tudom a pontos jelentését, másokét csak sejtem, és jó részénél csak okosan bólogatok, mikor informatikus párom szájából elhangzanak. Van amit már nem érdemes megtanulnunk (pl. kit érdekel a telnet), és lehet hogy némelyik fogalomnak nem tudjuk a pontos meghatározását (pl: internet=olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, ami az internet protokoll (IP) révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi olyan elosztott rendszerek működtetését, mint például a WWW (World Wide Web). Forrás: wikipedia.), de attól még helyesen használjuk őket. Aztán persze van jó pár, aminek jó lenne tudni a jelentését, mert egyre többször előkerülnek az életünkben – ha máskor nem, akkor biztos, amikor informatikus ismerősünkkel beszélgetünk.

 

Lehetetlen vállalkozás lenne a rengeteg 2-3-4 betűs betűszót, idegen kifejezést elmagyarázni, szerintem még egy gyarkoló informatikus se ismeri mindet (és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a netes világ nem csak informatikusokból áll, hanem nagy szerepe van a marketingeseknek, SEO-soknal – na tessék itt is egy ilyen fura betűsor).  Mikor elkezdtem ezt az oldalt, akkor sokszor csak kapkodtam a fejem, mi mit jelent, aztán ahogy barátnőimnek magyaráztam a dolgokat, ők kapkodták a sajátjukat. Ráadásul nem csak az idegen szavak nehezítik a kezdő blogoló, interneten megjelenni vágyó életét, hanem a magyar nyelvű, de a köznapitól eltérő jelentésű szavak is.

 

Így most megpróbálom összeszedni azt a tudást, ami segített volna a barátnői magyarázatoknál, hátha valakinek hasznára lesz. Kérdezni is lehet!

 

És mik azok a szavak amiket meg fogok magyarázni? Többek között: kategória, blog, cimke, SEO, felhasználó, captcha, HTTP, SSL, HTML, CSS, URL, hozzászólás, link, widget, ap stb. A lista bővülhet!