HTTP és a többiek

Korábban megpróbáltam elmagyarázni pár blogolással kapcsolatos kifejezést, most jöjjön pár betűszó. Az amerikaiak nagyon szeretik a betűszavakat, rövidítéseket, az informatikában is használnak jó párat (például magára az informatikára az IT-t).

 

HTTP – Ez a HyperText Transfer Protocol rövídítése. Ez egy szabályrendszer, amely lehetővé teszi, hogy egymástól távoli gépek, például a mi asztali gépünk és egy tőlünk több ezer km-re lévő számítógép egymással kommunikáljon. Használatára utal a böngésződ címsorában látható http://webcím.hu/ alak is.

 

SSL – a http protokol titkosított csatornája. Ezt használják pl. a levelező programok belépés után. Alkalmazását a https:// jelenléte jelzi.

 

URL – weboldal pontos címe, maga az elérési út, ahogy a gépünkön futó böngészőprogram eljut a minket érdeklő tartalomig. pl: http://weboldal.hu/alkonyvtar/alalkonyvtar/tartalom

 

HTML – ez az a nyelv, amelynek segítségével a programozók/webfejlesztők/weboldalkészítők/ megalkotják a weboldalakat. Mi, mezei felhasználók a nyelv ismerete nálkül is boldogulunk, mert a böngészőnk lefordítja nekünk, és jó esetben abban a formában jeleníti meg, ahogy a weboldal tervezője megálmodta.

 

CSS – formázási “segítség” a html nyelvhez, míg a HTML a tartalom, a CSS a megjelenési forma.

 

XML – a HTML-hez hasonlóan egy (leíró)nyelv, annál kötöttebb, szigorúbb szabályokkal rendelkezik.

 

FTP – adatátviteli lehetőség, amely segítségével két gép között tudunk gyorsan adatokat mozgatni.