Zavaró bőrhibák – Pattanások

Elmúltam 30 és még mindig küzdök az egyik legáltalánosabb bőrhibával, a pattanásokkal (orvosi és kozmetikus berkekben akne). Ezek tulajdonképpen a szőrtüsző és a faggyúmirigy körül kialakult gennyes gyulladások, melyek leggyakrabban az ún. szeborreás területeken (ott ahol fokozott faggyúműködés tapasztalható: homlok, orr, áll, mellkas, hát) fordul elő. Sajnos a kialakulásukat igen sok tényező befolyásolja:

  • belsőleg hormonok (hím jellegű hormonok) túltermelődése, vagy ezen hormonok receptorainak túlérzékenysége, anyagcserezavar, keringési zavarok, gyomorbetegség, fogszuvasodás, gyulladásos gócok (pl. petefészek gyulladás), vérszegénység, B-vitamin hiány
  • külső tényezők a szennyezett levegő, helytelen táplálkozás (túl sok fűszer, szénhidrát, fehérje fogyasztása), gyógyszerek, helytelenül megválasztott kozmetikumok, stressz…

Hú! Próbáljuk meg kiválasztani, a mi esetünkben mi is az igazi ok!

Akinek zsíros a bőre, természetesen nagyobb eséllyel alakul ki pattanása, mint annak akinek száraz. A zsíros bőr dominánsan öröklődik, vessünk egy pillantást felmenőink gyerekkori képeire (hacsak nem retusáltak)

 

Ha a külső vagy belső tényezők hatására fokozódik a faggyútermelés a faggyú a bőrfelszínt a levegőtől elzárja, a bőr felszínén élő baktériumok (melyek oxigénhiányos állapotban érzik csak igazán jól magukat) aktivizálódnak. A bőr szarusodása (az a természetes folyamat mely során az élő bőrsejtjeink fokozatosan elhalnak) fokozódik. A szőrtüszőben faggyúcsapocska (mitesszer, komedó) keletkezik és ha felreped a faggyúmirigy fala a faggyú a bőr alsóbb rétegébe (az irhába) kerül és ott gyulladást okoz. A gyulladás tulajdonképpen a szervezet természetes védelmi reakciója. A területen vérbőség alakul ki, amelyet a vérsavó kiáramlását jelző duzzanat is kísér. A változás hat az idevégződésekre is, amely enyhébb vagy erősebb fájdalmat okoz. A gyulladást mindig fokozott oxidációs folyamatok kísérik, amelyek hatására a bőrfelület melegebbé válik. A vérsavóval együtt fehérvérsejtek is kilépnek a vérpályából.

Kialakul a vörös, duzzadt bőrfelület (lobgátnak nevezzük). A lobgát védőbástya, mely megakadályozza a gyulladás tovaterjedését.

Egy pattanás a homlokom közepén épp elég, ne legyen már mindenütt!

 

A fiataloknál gyakori a pattanások megjelenése: a pubertásban beálló átmeneti hormonzavar okozza és a hormonegyensúly helyreálltával rendszerint önmagától megszűnik Nyugodtan küldjük el az érintett fiatalt kozmetikushoz, mert ezeket kezelheti. Sajnos a látható javulás eléréséig várni kell, ez nem megy egyik pillanatról a másikra, és előfordulhat, hogy fáj is (erre mondják, hogy a szépségért szenvedni kell).

 

Van, amikor a kozmetikus nem kezelheti a kialakult pattanásokat: állandósult hormonzavar okozza, gyógyszertől, mechanikai ingertől (dörzsölő ruhadarab) alakul ki. Még a túlzott napozás hatására is kialakulhat pattanás! Ilyenkor orvosi segítségre van szükség és a kiváltó ok megszűnése után lehet kozmetikushoz fordulni.