Kismamanapló – viszketek vagy vakarom

Előjött, itt van a nem túl kedves ismerős, pedig reméltem hogy ez kimarad, hogy a visszerek kiváltják valami mindent leíró nagy matematika alapján, de nem. Egy szavam se lehet, mert legalább 2 héttel később jött, mint az első terhesség alatt. És, hogy mi az? Van neki neve is, terhességi epepangásnak hívják, és enyhébb változata barnás vizeletet, kínzó viszketést okoz, a májfunkciós értékek pedig jelentősen megemelkednek. Például az esetemben a GPT (szérum glutamát-piruvát transzamináz (SGPT), Hivatalos név: Alanin-aminotranszferáz) értéke a referencia felső 40-es értéke helyett 300 volt. Ja, és súlyosabb változata károsíthatja a magzatot, koraszülést okozhat. Állítólag messze vagyok a súlyos állapottól, de azért jövő héten kontroll vérvétel és rendszeres vérnyomásmérés, mert ebből kialakulhat HELP szindróma is.

 

Szerencsére a vérnyomásommal nincs gond, általában 90-100/50-60 körüli értékeket mérek. Ami viszont elviselhetetlen az a viszketés! Viszket a tenyerem, a talpam, a hasam, az oldalam, a karom, a lábam, minden. Kicsit enyhít a dolgon ha lezuhanyozok, de mégse fürödhetek 5x-6x naponta.  Most megpróbálok bejutni gasztroenterolológushoz, az tud felírni valami gyógyszert, de ismerve a magyar egészségügyet….

 

Ps: Ja és a barnás vizelet, bőrviszketés lehet más gondnak is a tünete, úgyhogy ha ilyet tapasztalsz magadon irány az orvos!!!