Kismamanapló – minden rendben!

Eltelt újabb 4, várakozással teli hét, a hasam elkezdett növekedni, de még mindig nem egyértelmű, hogy gyerek van benne :-). Az elmúlt időszakban végre eljutottam a védőnőhöz, aki már ismerősként üdvözölt, hiszen az első terhességemet is ő aszisztálta végig, majd a lányom védőnője is ő volt. A beszélgetésünk egy jelentős része lányomról szólt, ami érthető és nem igazán zavart, a másik része pedig adminisztráció volt. Kikérdezett, majd felvezette az adataimat a nagy könyvbe, majd a kismamkönyvbe. Vérnyomásmérés, mérleg (ez a leginkább utált részem – főleg hogy mindegyik mérleg mást mutat, és felöltözve, cipőben, ebéd után nem túl pontos az eredmény, mindegy muszáj, hát muszáj). Egyszóval be kerültem a rendszerbe, kézhez kaptam  “A várandós anya gondozási könyve” című hivatalos dokumentumot, ahová minden adatom ezentúl rögzítésre kerül, van ami kétszer is, mert a nőgyógyász is szorgalmasan beír rengeteg mindent, és a védőnő is. Ezen kívül kaptam még jó pár reklámanyagot, babás újságot, ismeretterjesztő kézikönyvet.

 

Ennyi volt a dolog kötelező része, amit mi választottunk az az integrált teszt volt, aminek nagyon jó eredménye lett. Vagyis alacsony a kockázat mind Down-kór, mind Edwards-kór tekintetében, az AFP értékem is jó. Sajnos ezek az eredmények csak valószínűséget jeleznek, a biztos eredményt a magzatvízvizsgálat adna, de annak vetélési kockázata van. A nőgyógyászom is elfogadta, hogy az eredmények jók, és ez alapján nem kell elmennem mintavételre. Túl estem a szokásos havonkénti nőgyógyászati vizsgálaton is, ott is mindent rendben találtak.

 

Ezek voltak a jó hírek, de mivel az élet nem fenékig tejfel, van kellemetlen is az elmúlt napokban. A keringésem nem igazán örül a plusz tehernek, áramoltatandó többlet vérnek. Sokasodnak a viszerek a lábamon, kicsit dagad is. Sajnos úgy néz ki, hogy ezzel sokat nem tudok tenni, elkezdtem keríngésjavítót szedni, de annak is min. 1 hónap mire érződik a hatása. Szedem szorgalmasan, meglátom mi lesz, remélem tényleg használ, mert nem egy olcsó gyógyszer – támogatás nincs rá.