Kismamanapló – a kezdetek

Sokat gondolkodtam, belevágjak-e egyáltalán az elkövetkező hónapok krónikájába, de mivel én is szeretem olvasni mások várandósságának történetét, megteszem. Nem fogok minden napról, hétről beszámolni, kb. havonta jelentkezem majd. Mivel mással is kezdhetném, mint azzal, hogy miként derült fény arra, hogy nő bennem a kistesó (ez most nálunk a “hivatalos” megnevezés, főleg lányom miatt). Mivel nálunk semmi sem történik a megszokott úton, én se úgy tudtam meg hogy jön a második kisbaba, hogy késett a menstruációm, majd csináltam egy tesztet. Nem, még nem késett, de én csináltam egy tesztet.

Begyulladt egy ideg valahol a csípőm környékén. Fájt, ha ültem, ha feküdtem, ha egy picit jobb lett és emeltem akkor újra fájt, és egyre jobban. Mikor már a térdemnél is fájt, leballagtam a háziorvoshoz (szépen kényelmesen, öregasszonyosan), hátha tud segíteni. Kaptam tőle két beutalót, egy röntgeneset és egy reumásat.

 

Haza felé baktatva (bőven volt időm) elkezdtem számolgatni. Mivel már szerettük volna, ha újra kopogtat a gólya, ott volt a lehetőség, hogy a röntgen árt egy bennem élő apróságnak. Mi legyen, még csak a 27. napon tart a ciklusom, van esélye egy sima drogériás terhességi tesztnek? A gyógyszertárban kapható az vajon profibb? Nagyon fájt a lábam, kibirok még akár 1 hetet így? És ha tényleg valami komoly gyulladás (csípőizületi például) akkor számit a további várakozás? Oda jutottam, hogy inkább a teszt vesszen, mint a baba, így megcsináltam, és meg is jelent egy halovány második csík. (Így tapasztalatból mondhatom, hogy ezek a modern tesztek már tényleg nagyon érzékenyek).

 

A röntgen elmaradt, maradt a reuma, ahol az orvos megvizsgált, megnyugtatott, hogy semmi komoly, de készüljek fel, hogy ez elkövetkező 9 – vagyis már csak 8 – hónapban a fájdalom megmarad. Gyógyszert nem tud adni, az állapotomra való tekintettel, pihentessem. Nagyon fura volt látni hivatalos papíron leírva, hogy 4 hetes várandós :-).

 

Mivel túl vagyunk már pár korai vetélésen, ezért a következő napok elég feszülten teltek. Nagyon vigyáztam, hogy ne emeljek – ilyen szempontból jókor jött a gyulladás. Számolgattam, hogy mikor látszik már a dobogó szív, előtte nem akartam elmenni nőgyógyászhoz, de szerencsére a 6. héten minden rendben volt, majd utána 2 hét múlva a kontrollon is. A család, barátok csak ezután tudták meg…