Metszés – merjünk neki állni

Ne várja senki, hogy most aztán megtudja a tutit! 🙂 Nem fogom elmagyarázni, hogy melyik fát, bokrot mikor és hogyan metszünk, leginkább azért nem, mert még én se tudom pontosan, még csak most tanulom a dolgot.

 

Metszek, mert muszáj. Nincs más aki meg csinálná, vagy csak sok pénzért. Amit tudok a metszésről azt mind könyvekből szedtem össze, sajnos lemaradtam arról, hogy ellessem melyik fát, bokrot mikor és hogyan kell megnyesni.

 

Először is a metszés egy külön tudomány! Ez tény, de azért nem kell bepánikolni és beiratkozni a Kertészeti Egyetemre mert gyümölcsöt akarunk termeszteni. Ahhoz hogy megmetszünk egy fát, nem kell túl sok minden, egy létra, egy jó metsző olló, valamint egy jó könyv, vagy egy metszeni tudó kedves rokon, ismerős, aki elmagyarázza mit, miért csinálunk. Valamint a legfontosabb: bátorság, hogy belevágjunk.

 

Mielőtt nekiálltam paráztam rendesen, mi lesz ha elrontom, tönkre mennek a fák, nem lesz termés. Aztán végig gondoltam a dolgot. Először is miért metszünk:

“Metszés nélkül a fa koronája nem megfelelően alakul ki, elsűrűsödik. A korona belsejében a napfény hiánya miatt a hajtásnövekedés fokozatosan gyengül, majd megáll. A növény berakódik termőrészekkel, dúsan virágzik, de kevés virág termékenyül meg. A kötődő terméskezdemények nagy része lehullik. A megmaradt gyümölcsök aprók maradnak. …  A korona külső peremén van csak bizonyos hajtásnövekedés, a korona belseje felkopaszodik, így a fa idő előtt elöregszik.” (Forrás: http://mezohir.hu/mezohir/2002/02/a-gyumolcsfak-metszese/)

 

Vagyis ha nem metszünk, akkor kevés lesz a termés, és a fa is tönkre megy. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy metszek, de rosszul akkor is kevés lesz a termés és ha ezt hosszú távon művelem, akkor tönkre megy a fa, DE ha nem metszek, akkor is kevés lesz a termés és tönkre megy a fa. Ergó, ha metszek akkor legalább esélyem van arra, hogy legyen gyümölcs, és ha jól csinálom akkor hosszú távon is. Ezt végig gondolva vágtam bele a dologba, minden egyes gyümölcsfa előtt végig olvasom a szakirodalmat, mély levegőt veszek, és belevágok 🙂

 

Bátorság, nagy kárt nem okozhatsz, szerencsére tavasz lesz jövőre is, lesz egy újabb lehetőség kipróbálni a tudásodat.

 

Én ebből a könyvből merítem a szaktudást: Mohácsy Mátyás – Gyümölcstermesztés házi- és háztáji kertekben. Nem egy mai darab, de nekem bejött.

 

3 hozzászólás a(z) “Metszés – merjünk neki állni” bejegyzéshez

  1. g

    Én a bodzát metszettem meg idén, mert túl nagy volt már. Hát, meglepődött rendesen 😀

    admin Reply:

    Én szeretném ha nálunk a bodza annyira meglepődne, hogy ki se hajtana…

  2. g

    Na ahhoz még tőből sem elég metszeni 🙂 Szerintem minden növénynek meg kell adni az esélyt, kivágás helyett inkább inkább érdemes közös nevezőre jutni vele, megtalálni azt a méretet, helyet, formát, ami neked is elfogadható. Persze azért van néhány agresszív gyom, amitől mindenki szívesen megszabadulna…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.