Locsolási mérő

Akinek kertje van, az tudja, hogy nyáron locsolni muszáj! És a locsoláshoz víz kell, másként nem megy. Lehet locsolni esővízzel, az a legolcsóbb, csak nagy dézsák, hordók kellenek, amiben összegyűlik az égi áldás. De tavaly nyáron felénk nem nagyon esett, hiába van esővízgyüjtőnk, nem volt mit gyűjteni. Lehetne locsolni kútvízzel is, de nálunk nem igen lehet kutat fúrni, egyrészt nagyon mélyen van a talajvíz, másrészt alábányászott területen van a ház, így a fúrt lyuk jó eséllyel egy bányajáratba vezetne, onnan pedig nem sok vizet várhatunk. Marad a vezetékes víz.

 

Ami nem olcsó, és ráadásul még a csatornadíjat is meg kell fizetni utána. Erre megoldás a locsolási mérő. Ez egy külön vízórát jelent, amit a vízvezeték egy csak a kertet kiszolgáló ágára, esetleg kerti csapra szereltetünk fel, és az így elfogyasztott víz után nem kell a csatornadíjat megfizetnünk. Vigyázat ebben az esetben a kert tulajdonosok által igénybe vehető 10%-os díjcsökkentésről viszont le kell mondanunk.

 

Mit kell tennünk, hogy legyen egy külön locsolási mérőnk? Először is kell keresnünk valakit aki elkészíti a szükséges terveket, elvégzi az adminisztratív teendőket, és valakit aki felszereli a vízórát. Majd a Vízművek által elfogadott, minősített cég hitelesíti a vízórát. Ha nincs a közelünkben megbízható szakember, aki elvégzi ezeket a feladatokat, a vízművek honlapján találunk szerződött partnereket. Ha a vízművekkel szerződött céget bízunk meg a feladattal, akkor a tervezés, szerelés, hitelesítés is egy kézben van.

Akár a vízművek partnercégét akár más vállalkozót bízunk meg, érdemes locsolási mérőt felszereltetni, de ha kétségeink vannak, akkor a Vízművek honlapján kalkulátort is találunk a megtakarítás számszerűsítésére. Nekünk a tervezés, szerelés várhatóan 1 év alatt térül meg, vagyis jövőre már érezhetjük a megtakarítást is. Igaz ennek feltétele most egy nagyobb összeg befektetése, de ez a beruházás nem csak 1 évre szól!

 

És most nagy vonalakban az ügyintézés menete:

 • igénylés beadása a csatornázási művekhez (az igénylő lap a Vízműnél is beszerezhető!)
 • tervező és kivitelező keresése
 • tervek elkészítettése, jóváhagyásra beadása (jóváhagyási díj megfizetése)
 • felszereltetés
 • hitelesítés (ha vízművek szerződőtt partner szerel, akkor a szerelés után rögtön meg is csinálják)
 • elindul a számlázás (leolvasás a főmérővel együtt)

Bármikor el lehet indítani a folyamatot, de logikusan érdemes a locsolási szezon elején megtenni, hogy már abban az évben élvezhessük az előnyöket.

 

2 hozzászólás a(z) “Locsolási mérő” bejegyzéshez

 1. g

  Azt azért tegyük hozzá, hogy a mérőt utána a törvény szerint 4 évente cserélni kell, ami szintén a te költséged.

  admin Reply:

  Most néztem meg a vizmuvek.hu-n, és szerencsére csak 6 évente kell cserélni a locsolási mérőt. De abban igazad van, hogy akkor sajnos az az én költségem. Ez akkor egy új óra ára, a munkadíj és persze újra hitelesítettni is kell. 🙁

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.