Miért is jó a fly-lady?

Pár napja írtam a fly-lady takarítási (életvezetési?) módszerről. Miért is tetszett meg nekem  dolog? (Részletes leírást itt találhattok, én csak szemezgetek.) 

Nem kell tökéletesnek lenni.

Először nagyon megfogott, hogy nem azt emeli ki a módszer, hogy a lakás a végén tökéletesen tiszta és ragyogó lesz. Ugyanis ez egy olyan lakásban ahol élnek is (főleg ha gyerekek is vannak) kb. a teljeskörű nagytakarítás befejezése után 2 percig áll fent. A hangsúly azon van, hogy a lakás van értem, nem én a lakásért, nem szabad, hogy az életem arról szóljon, hogy egész nap csak takarítom, rendezgetem. A takarítást lépésekre bontja, így ha az ember le tudta a napi penzumot, hátra dőlhet és foglalkozhat lényeges dolgokkal is.

 

Időzítő

Bármit képesek vagyunk negyed órán keresztül csinálni (még azt a tevékenységet is, amit kimondottan utálunk). Ez egy nagyon lényeges “tétel”, mivel sokszor azért nem állunk neki dolgoknak, mert nem látjuk a végét, amúgy is utáljuk az egészet, és kinek van kedve pl. órákig vasalni. DE, ha azt mondjuk, hogy nem érdekel mennyi van, 15 perc alatt jutok ameddig jutok, ha csörög az óra abbahagyom, már nagyobb az esély, hogy nekikezdünk, és meglepő, hogy mennyi mindent el lehet végezni 15 perc alatt. Ugyancsak célszerű lemérni, hogy mennyi ideig tartanak az egyes tevékenységek, mert általában sokkal többnek gondoljuk a ráfordítandó időt, mint amennyi valójában (pl. gondoltátok volna, hogy 4 db. 50*150 cm-es ablak lemosása 22 perc alatt kész van, a takarító eszközök előszedésétől, az elpakolásig).

 

Lomtalanítás

Nagyon nehéz volt megcsinálni, és még mindig csinálni kellene a lomtalanítást. Ugyanis ahol sok (felesleges) holmi van, nagyon nehéz rendet tartani. Hát nálunk van rengeteg 🙂 Nagyon sok mindent kidobáltam, és kicsit változott a hörcsög szemléletem is (Köszi Via!), de még ezen a területen van mit fejlődnöm. A módszernek hála legalább neki álltam, ebben is nagyon sokat segített az időzítős módszer.

 

Listák

Szeretek listát írni! segít, hogy átlássam a dolgokat, ne felejtsek el lényeges tennivalókat (igen még a lényeges feladatot is kiveri az ember fejéből egy kétségbeesetten Anyaaa! Anyaa!-t síró gyerek). A módszerben sok listát lehet írni, és ez jó!

 

Rutinok

Mi emberek szeretjük a rutinokat, sőt szinte rutin függők vagyunk ezért különösen tetszett a napi, heti rutinok kialakítása. Nem tudom, hogy az eredeti fly-lady programnak is részei ezek, de nagyon bejött, ahogy Via felépítette a dolgot, és követve a napi adagokat szinte észrevétlenül beépült a napjaimba a “rend”. Nem sikerült minden “rutint” rutinná tennem, de egy jó része észrevétlenül beépült a mindennapjaimba, van ami azért nem mert az élethelyzetem nem követeli meg, van amit egyszerűen nem vesz be az agyam.

 

Ha már a rutinoknál tartok, most megyek is, megiszom a szokásos reggeli kávémat  😉