De jó, hogy van: Citromsav

Elegem lett abból, hogy mindent beterít a válság, mindenhol csak azt olvasni, hogy mi rossz, mi az ami árt, mit ne tegyünk. Úgy gondoltam, hogy vannak dolgok amiknek örülhetünk, még akkor is, ha a létük munkát jelent. Persze ide tartozik a családunk is, a barátaink is, mert értük is hálásak lehetünk, de én itt hétköznapi tárgyakra gondolok, amik megkönnyítik munkánkat, életünket, szebbé teszik a napjainkat.

 

Egyik ilyen dolog, amivel tegnap találkoztam a citromsav. Most lehet hogy sokan fogják a fejüket, hogy mi a fenét akarok én itt, mennyivel lesz szebb a napom egy zacskónyi étkezési citromsavtól? Pedig aki takarít annak tényleg könnyebbé és ezáltal szebbé teszi a napját. 🙂

Én is, mint minden háztartással szenvedő küzdök a vízkővel. Ott van minden olyan helyen ahol a víz megjelenik, csaptelepen, kád falán, zuhanykabinon, mosogatón.

Nagyon látványosan jelentkezik a zuhanykabin üvegfalán, de sajnos nem ez a látvány az, amit én ott látni szeretnék. Próbálkoztam mindennel:
vízkőoldó – lefolyik a falon, és egyre vékonyodó csíkban észrevehető a javulás, de az eredmény messze van a tökéletestől
súrolókrém – hatásos, de meglehetősen munkás, gyaszitolni kell rendesen
lila színű, agyonreklámozott C* Bang – ahová spriccelem, ott rendesen elpucolja, de ha már szivaccsal kenegetem akkor gyatra az eredmény, vagyis hatásos, de a flakon nem túl sokáig elég.

 

Itt jöttek be a képbe a természetes szerek, gondoltam ha a vízkőoldóban ecet van, és a kávéfőzőt, vízforralót azzal vízkőtelenítem, akkor megpróbálom a zuhanykabinnál is. Nagyon eredményes volt a próba, egy kicsit gond van vele, mivel az ecet folyékony nehéz vele dolgozni. Ezután jutott eszembe, hogy van a konyhaszekrényben étkezési citromsav. Abból kiöntöttem egy adagot egy tálba, és hozzáraktam nagyon kevés vizet (egy teáskanálnyit), hogy pépet kapjak. A pépet rátettem szivacsra és átkentem vele a kabin falát. Egyenletesen eloszlattam az üvegen, ami egy picit nedves volt, így a szemcsék teljesen feloldódtak és eltüntették a vízkövet. Minimális munkával, maximális eredménnyel, és valószínű hogy olcsóbban mint a többi készen vett szer. A kiadósságról annyit, hogy kb. 2 dkg citromsavat kevertem be, ezzel lepucoltam a zuhanykabint, a zuhany és a mosdó csapott, a zuhanytálcát is átkentem, és a mosogató is csillog, de a massza fele még megvan. Valószínű nekiesek a WC-nek is, állítólag ott is hatásos.

 

Most már csak egy gond maradt, mit csináljak a feleslegessé vált takarítószerekkel?!