Zepter és a nagymama

mai magyar népmese

 

Hol volt, hol nem volt élt Magyarországon egy nagymama. Benne járt már a korban, jó pár dolgot megélt az elmúlt 89 évben, háborút, békét, forradalmat, rendszerváltást, válságot. Történt egyszer, hogy ennek a nagymamának csörgött a telefonja. Kedves női hang hívta, jöjjön látogasson el hozzá, nem kell ajándékot vinni, sőt még ő kap majd, ha elmegy. Mivel a nagymamák szeretik az ajándékokat, és a kedves hangú hölgyek általában a valóságban is kedvesek, úgy döntött, hogy elfogadja a meghívást, és elmegy.

 

Bepakolta a táskáját, kis víz, kis keksz, hosszú az út a Váci út 191-ig, és útra kelt. Gyalog ment, majd metróra szállt, átkelt a városon, el is fáradt míg odaért.

 

Amikor megérkezett kedvesen fogadták, leültették, megkérdezték hogy van, milye fáj. Mivel nagymama szeret  beszélgetni, elmondta, hogy itt fáj, ott fáj, és hát nem is olyan friss már reggelente, mint anno lánykorában. A kedves hangú hölgy a valóságban is kedves volt, meghallgatta, és varázskalapjából előhúzott egy csodalámpát, hogy ez minden bajon segít, ha nagymama ezzel kezeli a hátát, az kiegyenesedik, és nem fáj majd se itt, se ott. Nagymama mondta, hogy neki is van ilyen csodalámpása, nem kér még egyett, ő csak azért jött, mert azt mondták, kap ajándékot, és hát úgy is ráért.

 

De a kedves hölgy, kedvesen erősködött, hogy ez a csodalámpa sokkal csodálatosabb, mint ami nagymamának van, vegye csak meg.

 

Nagymama mondta, hogy nincs egy lapos buznyákja se, nem szeretne lámpát venni.

 

A kedves hölgy győzködte, hogy ő ezt a csodalámpát, most a nagymamának, mert látja hogy milyen nagy szüksége lenne rá, nagyon olcsón odaadja.

 

De nagymamának tényleg nem volt egy lapos buznyákja se.

 

A kedves hölgy gondolkodott, és oda hívta kedves ismerősét, egy kedves jóvágású fiatalembert, aki szintén megkérdezte, hogy van a nagymama. Nagymama elmesélte neki is, hogy hol fáj, és elmondta, hogy neki nincs semmi pénze arra, hogy most csodalámpát vegyen.

 

A kedves hölgy és a kedves fiatalember kitalálta, hogy nem kell, hogy nagymamának most legyen pénze, hiszen nyugdíjat kap (szinte)minden holdtöltekor, részletre is megveheti!

 

Nagymama még így is húzódozott, de  a kedves hölgy, nagyon határozottan elővett egy papírt, majd még egyet, kitöltötte, nagymamának nem volt semmi dolga, mint aláírni mindkettőt.

 

Nagymama így is tett. Így lett 89 évesen egy második csodalámpa és egy 4 évre szóló áruhitel (boldog?) tulajdonosa.

 

Boldogan élt, míg az első részletet be nem kellett fizetni….