Mitől? Mitől? Mitől?

Ez az a kérdés, amit már a nagyobbik, az enyémre megtévesztésig hasonló hangsúllyal ismételget, hozzá kétségbeesett arcot vágva. Mitől lehetnek a kicsi hasán a piros foltok, az ekcéma? Mitől vakarja magát éjszaka véresre? Mitől por száraz a bőre a napi háromsori kenegetés ellenére? Mitől? Mitől? Mitől?! Mitől, hiszen alig 4-5 féle ételt kap. Mitől, hiszen duplán öblítem a mosódióval mosott ruhákat. Mitől amikor csak hiperszenzitív, allergén mentes, minden mentes krémet kenek rá? Senki nem tudja a választ.

Jártunk a gyerekorvosnál, beutalót kaptunk, meg egy tanácstalan mosolyt. A bőrgyógyász szerint (mind a 3 ezt állítja) majd kinövi, addig is kenjem szteroidos krémmel. Ha nem folyamatosan kenem akkor nem árt, de ha nem kenem folyamatosan akkor vörös, gyulladt, viszkető, nem egy foltban, hanem az egész teste… Allergológus tejre, tojásra és gluténra gyanakszik. A tej és tojásmentes diéta valamennyit segít, de a tünetek nem múlnak el végleg, csak csökkennek. A gasztroenterológián 2 hónapos előjegyzés van…

 

 

Bújom az idevágó oldalakat, keresem a megfelelő krémeket, lehetséges indokokat. Egyre sürgősebbnek tűnik a gasztroenterológus, így keresünk egy magánorvost. Végre valaki aki mindent alaposan megrág, megkérdez, elmagyaráz, az első orvos, aki megkérdezi mivel mosok, hiszen a gyerek bőre gyulladásban van, bármi irritálhatja. Durva étrendet javasol(oligoantigén), kiiktatjuk a lehetséges allergéneket, majd fokozatosan elkezdjük az ételeket visszaadni. Pont úgy mint a kisbabák hozzátáplálásánál, pont annyira hosszadalmasan, csak ők még nem ismerik az ízeket, nincsenek emlékeik a banánról, sajtról.

 

Tovább keresgélek, már az étrend is érdekel, azt is keresem, hogy amikor bővül akkor mi az ami statisztikailag a legkevésbé allergén (nem mintha a statisztika az egyénre nézve bármit is jelentene). Egyre több minden a helyére kerül, már sejtem, hogy nem táplálékallergiáról van szó, hanem táplálékintoleranciáról, sőt valószínű hogy nem is egy étel féle okoz gondot. Szinte biztossá válik, hogy a tej, tojás jó darabig tiltólistás lesz. Sokszor már nem is érdekel, hogy MITŐL, csak az hogy ne legyen, de innét még messze vagyunk. Hétről hétre jönnek elő a foltok, itt a jó idő, a meleg is bekavar, a pollenek se segítenek, de mi diétázunk rendületlenül!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.