Tortellini ala blanca

Már hosszabb ideje foglalkoztat a tortellini elkészítésének gondolata. Egyrészt, mert a bolti meg sem közelíti az elvárható minőséget, másrészt mert meglehetősen drága.  Fogtam hát magam, meg a drága vasárnapi délutánom és rászántam az időt.

 

(Az alábbi mennyiségekből 75 db átlagosnak mondható méretű tortellini keletkezett. Ha akarod, egy részét akár le is fagyaszthatod és előkaphatod, amikor szükség lesz rá. Ami fontos: a fagyasztás első lépéseként a kis tésztacsomagokat lisztezve tedd tálcára/ tepsibe, így hűtsd le. Csak akkor tedd át zacsiba, amikor már megfagytak)

Íme a brokkolis/ padlizsános tortellini saját buksiból kipattant receptje:

a tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 1 nagyméretű tojás
  • só ízlés szerint
  • annyi víz, amennyit felvesz

a brokkolikrémhez

  • 35 dkg brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél hagyma
  • fűszerek ízlés szerint

a padlizsánkrémhez

  • egy nagyobb padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél hagyma
  • fűszerek

A tészta készítése nagyon egyszerű- és ugyanezt a receptet nyugodtan alkalmazhatod lasagne-hoz, vagy akár bármilyen más tésztaféléhez, formázás és kézügyesség kérdése. Öntsd a lisztet egy tálba, csinálj benne egy lyukat a tojásnak és a sónak, kezdd el összegyúrni! Annyi vizet adj hozzá apránként, amennyit felvesz. Akkor vagy vele kész, ha a tészta elválik az edény falától és a kezedtől is. Formálj belőle hosszúkás kenyérformát, majd pihentesd. (Mielőtt felhasználod, oszd fel négy részre.)

 

A brokkolikrémhez mosd meg a brokkoli virágait, tedd vízbe sóval, esetleg ételízesítővel és főzd félkeményre. Közben a szükséges hagymát pirítsd meg olívaolajon- először  a fokhagymát, aztán a hagymát, örök szabály!-, dobd rá a lecsöpögtetett brokkolit és kicsit forgasd össze. Néhány perc bőven elég. Botmixerrel pürésítsd!

 

A padlizsánkrémhez kockázd apróra a padlizsánt. Amikor kész vagy, végezd el az olívaolajos- hagymás műveletet, majd párold- pirítsd addig a padlizsánt, míg meg nem barnul. Utána botmixerrel pürésítsd!

 

Használj nyugodtan olyan fűszereket, amiket kedvel a család! Javaslom a szerecsendiót, borsot, bazsalikomot!


Tegyél fel egy nagy lábos sós vizet forrni! (Felejtsd el az olajos sós vizet! Az olasz szakácsok szerint az al dente tészta titka a sok só, a lobogó víz és a figyelem. Normál tésztáknál akkor vedd ki a tésztát a vízből, amikor úgy érzed, még kellene neki egy perc. Nudliknál, gombócoknál, tortellininél adja magát a helyzet: felkúszik a víz tetejére, ami kész.)

 

A nyújtás a legkényesebb. Lisztezett lapon/munkapulton/asztalon egyszerre egy cipóval dolgozz. Nyújtsd palacsinta vastagságúra a darabot.  (Nekem nyúlt rendesen, de ha nehéznek találod, legközelebb adj hozzá minimális mennyiségű olajat!) Kockázd fel bármilyen késsel. A kockák közepére kiskanállal tegyél egy- egy adag zöldségkrémet, egyesével hajtsd össze és csomózd meg. (Megtalálhatod a saját technikádat, nekem a bal csücsök – jobb csücsök- középső csücsök ráhajt- összenyom jött be. 🙂
A kész csomagocskákat tedd lobogó vízbe. Ha kifőtt, szűrd le, locsold meg egy kis olívaolajjal és készítsd el a következő adagot.

 

Ha mindennel elkészültél, ehetitek így ahogy van, kevés sajttal megszórva, de tejszínből, sajtból és fűszerekből készíthetsz rá egy kis öntetet is. Frissen a legjobb, de még két naposan is finom!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.