Életem első puliszkája

Már régóta terveztem, hogy kipróbálom a puliszkát, vagy valami hasonló kukoricalisztből/darából készült köretet, de eddig mindig tartottam a kritikus családtagoktól. De most vasárnap erőt vettem magamon, és nekiálltam. Rakott puliszkát csináltam, hússal, sajttal, hagymával és szerencsére nem volt panasz. Nagyon egyszerű étel, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

És most jöjjön a recept:

Hozzávalók:

25 dkg kukoricadara

só a kukorica dara főzővizébe

1 közepes fej vöröshagyma

20-25 dkg darált hús (sertés vagy csirke, igazán csak a főzési idő változik)

2 dl főzőtejszín

só, bors, zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű stb. ízlés szerint, akár el is hagyható)

sajt, reszelve

 

Felforraltam a dara közel 1 liter vizet (a dara térfogatának a 2,5-3-szoros mennyiségét), beleraktam egy kiskanál sót, majd óvatosan, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon be beleöntöttem a kukoricadarát. Alaposan átkevertem, vártam amíg rottyan egy keveset, majd levettem a tűzről. Fedő alatt még hagytam állni kb. 10 percet. A megpuhult kukorica darát egy nagy lapos, kipapírozott tepsibe öntöttem, hogy kihűljön (így majd fel tudom szeletelni, és a hús közé rétegezni.

Amíg vártam hogy párolódjon, puhuljon a kukoricadara a hagymát felkockáztam, és olajon üvegesre pirítottam, ráöntöttem a darált húst, és azzal is átpirítottam. A húsra rákerültek a fűszerek, majd egy fedő, hogy ne csak piruljon, hanem főjön is. Főzés közben néha megkevergettem, nehogy lekapjon az allja. Amikor megfőtt ráöntöttem a tejszínt, és azzal is átforraltam, egy nagyon bő levű ragut kaptam. Lereszeltem tetemes mennyiségű sajtot.

Ezek alatt a tepsiben kihűlt a kukoricakása, amit akkorára daraboltam, amekkora tálban a rakottasomat meg akartam sütni. Kikentem egy üvegsütőtálat vajjal, beletettem az első réteg kukoricalepényt, rá ragu került, majd sajt, a tetejére újabb kukorica lepény, arra ragu, sajt. A legvége ragu és sajt legyen. Ezután betettem a sütőbe és összesütöttem. Mivel minden réteg ehető, nem kell túl sok ideig sütni, kb. 20-25 perc elég neki 200 fokon. Ezalatt a sajt megpirul a tetején.

 

A kritikus családtagok nálunk csak annyit mondtak, hogy lehet hogy belekéne keverni a húst a kukorica darába, így lehet hogy legközelebb pirítok egy kis szalonnát és azzal megbolondítom a puliszkát. Kipróbáljátok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.