Brokkolis-sajtos halfilé

A nyár ideális hala a nyelvhal és a lepényhal. Ezek kevés zsírt tartalmaznak (ez jó hír a fogyókúrázóknak), de magas fehérje tartalmuk miatt mégis laktatóak. Grillezéshez a legjobbak, mert akkor a sütés közben sem tudnak sok zsiradékot magukba szívni. A többi halfajtától eltérően alacsony a D vitamin tartalmuk, de ez a ragyogó napsütésben nem is baj.

 

Most egy olyan receptet próbáltam ki nyelvhalból, amit egyszerű elkészíteni, és más, könnyebben beszerezhető halból is finom lehet. A férjem, aki a mama főztjétől eltérő ízekre nézve elég kritikus, azt mondta: “Egész finom lett, ilyet csinálhatnál gyakrabban.”

 

A halszeleteket lesózzuk és citromlevet csöpögtetünk rájuk. Egy nagy fej brokkolit vajon előpárolunk (először a felkarikázott szár részt dobom az edénybe, mert annak több idő kell). Sajtmártást készítünk. (Vajon lisztet pirítunk. Hogy ne csomósodjon, apránként öntjük fel kb. fél liter tejjel és 2-3 evőkanál húslevessel. Sűrűsödésig kevergetjük, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és 5 dkg reszelt sajtot keverünk bele. Kicsit azt is beleolvasztjuk.)

 

Előmelegítjük a sütőt. Tűzálló edény alját kikenjük vajjal. Beleszórjuk a (viszonylag apróra szétszedett) brokkolit, ráfektetjük a halszeleteket. (Eredetileg nem kéne, de én a halat megszórtam felkarikázott újhagymával.) Leöntjük a mártással, és megszórjuk még egy jókora adag reszelt sajttal. 30-40 perc alatt aranyszínűre sül.

Egy hozzászólás a(z) “Brokkolis-sajtos halfilé” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.