Jön a nyár! Egészséges barnulás?

A napozásról, szoláriumozásról igen eltérőek a vélemények: vannak, akik a szoliban égetik télen – nyáron feketére magukat, mert az „biztonságos”, és van aki mindent megtesz, hogy a bőrét egyáltalán ne érje semmilyen UV sugárzás. Szerintem ebben az esetben is az arany középút lenne a legjobb!

 

A napsugárzás létfontosságú fiziológiai hatása a D-vitamin szintézis. D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a táplálékkal felvett kálcium- és foszfor vegyületek felszívódjanak és beépüljenek a csontokba. Emellett hangulatjavító hatást is tulajdonítanak a napfénynek, de ezt tapasztaljuk is.

 

A bőrgyógyászok szerint a napozással (szoláriumozással) az a baj, hogy a bőrünk nem felejt: összeadódik az életünkben minket ért napterhelés és egy idő után ez bőrrákhoz vezethet. Régen (még a szoláriumok előtt) megvolt a természetes ritmus: nyáron barnák voltak az emberek, télen fehérek. A szoláriumok hódításával már télen is szép barnák lehetünk, ezzel megduplázva a minket ért UV terhelést.

 

Ultraibolya sugarak (UV)

Hullámhosszuk alapján 3 csoportba sorolják ezeket a sugarakat:

  • UV-A 320-400 nm
  • UV-B 280-320 nm
  • UV-C <280

 

Az UV-A sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, elszínezik a bőr festékanyagát a melanint, így kialakul a barna szín. Sajnos ez mellett károsítják a kötőszövet rugalmas kollagén rostjait, hatásukra szabadgyökök képződnek, mindezekkel előidézve a bőr idő előtti öregedését.

 

Az UV-B sugarak okozzák a leégést. Behatolnak a bőrbe, de nem olyan mélyen, mint az UV-A sugarak. Hatásukra fokozódik a melanin képződése, ezáltal barnítanak, de csak a napozás után 48-72 óra elteltével.

Ezek a sugarak segítik a D-vitamin képződést, és csíraölő hatásuk miatt ajánlják bőrbetegség kezelésére is. Pl. a pattanásos bőr állapota is javul nyáron a tapasztalatok szerint.

 

Az UV-C sugarakat az ózonréteg kiszűri. Reméljük még nagyon sokáig, mert ezek ártalmasak, bőrgyulladást, kötőhártya-gyulladást okoznak. Fertőtlenítő, csíraölő hatásukat UV fertőtlenítő eszközökben használják ki.

 

Már hallottam, hogy nem lesz divatos a barna bőr. Én nem ezt tapasztalom, a fiatalok (és idősebbek is) előszeretettel járnak a szoliba, pedig szerintem a fehér is szép és a barna is szép (csak nem egyszerre, egyhetes bringatúra után:-) ).