Az ibolyántúli sugarak hatásai

Az előző bejegyzésemben leírtam milyen fő csoportosítása van a napsugárzásnak, most nézzük milyen hatással vannak az UV sugarak ránk.

Az első, ami az ember eszébe jut az ibolyántúli (UV sugarakkal) kapcsolatban, hogy rákkeltő!

Igen, ezt tudjuk, sokszor hallottuk már, de ezen kívül vannak még egyéb hatások is. Lássuk!

  • Fokozódik az anyagcsere, csökken a vér cukorszintje, ez növeli az étvágyat. Hurrá! Sokan panaszkodnak rá, hogy nyáron a nagy melegben nem tudnak enni, ezzel ellentétben én minden nyáron felszedek néhány kilót, mert nagyon jó étvágyam lesz (és különben is ilyenkor van a zöldség-gyümölcs-fagyi Kánaán)
  • Fokozza a pajzsmirigy tevékenységét (ebben nincs személyes tapasztalatom)
  • Csökkenti a faggyúmirigy működését, ezáltal javul a zsíros, pattanásos bőrök állapota. A mikroorganizmusok érzékenyek ezekre a sugarakra, jelentős részük elpusztul, ez is jótékony hatással van a bőrre.
  • Nő a vörösvérsejtek száma, ezáltal az oxigénellátás.
  • Gyorsítja a hámképződést, hajnövesztő hatású. Ez kóros is lehet, ha túl sok szaru keletkezik a bőr cserzetté, durvává válik, súlyos esetben szövettúlburjánzás (rák) is kialakulhat.
  • Gyorsabbá válik a D-vitamin képződése, javítja a csontképződést.
  • Rontja a bőr vízmegkötő képességét, a bőr korán öregedővé válik.
  • Pigmentképző hatás: szeplők, májfoltok jelenhetnek meg.

Egy hozzászólás a(z) “Az ibolyántúli sugarak hatásai” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.