Kinek mi a leggyorsabb étel?

Tegnap kicsit elcsúsztam a délelötti programmal, így kb. 3/4 12-kor tudatosult bennem, hogy nincs ebéd, lányom pedig megszokta már, hogy 12 körül asztalhoz ülünk. Gyorsan körül néztem a hűtőben, megállapítottam, hogy nincs benne szinte semmi :-), majd főztem egy grízes tésztát.  12:15-kor már ebédeltünk.

Most a grízes tészta receptje jönne, a végén azt is felvázolom, biztos van akinek újdonság lesz. De a gyorsan elkészíthető ételekkel kapcsolatban kicsit lgondolkodtam késő délután, amikor a nagynénémék felugrottak hozzánk, és szóba került a főzés, és mindketten mást mondtak leggyorsabb ételnek.

 

Gondolom minden háztartást vezető, ebédet rendszeresen főző nőnek/férfinak (azért őket se zárjuk ki a körből) van olyan étele – akár több is – amiről tudja, hogy vészhelyzet esetén max 1/2 óra alatt kész van. Az egyik nagynéném például a palacsintára szavazott, mint gyors étel, nekem ez eszembe se jutott volna.

Ha nektek is van ilyen “életmentő” gyorskajátok, akkor írjátok meg a hozzászólások között, nagyon érdekelne.

 

És most jöjjön gyorsan a grízes tészta receptje:

Felteszek a vízforralóba 1,5 liter vizet melegedni (elektromos tűzhelyünk van, a vízforralóban gyorsabban és kevesebb energiával felforr a víz) még kb. ugyanennyit a lábosba öntök, amit elkezdek melegíteni, ez lesz a tészta főzővize.

Egy nagy serpenyőben olajat melegítek és megpírítok 3-4 evőkanál grízt (másnéven búzadarát), amikor már eléggé megpirult, akkor forró vízzel felöntöm (a hideg víztől csomos lehet – ez az egyetlen titka), jól elkeverem, majd lefedem és picit főzőm. Általában mire megpirul addigra már a tészta főzővíze is felforrt, plusz már a tészta is belekerült. Legjobb szélesmetéltet kifőzni hozzá (persze mielőtt a főzőbízbe betenném a tésztát rakok még bele sót is.

Amikor a tészta megfőtt, a mgpirított, megfőzőtt grízre teszem, jól elkeverem és kész. Mi lekvárral és cukorral eszzük, de nagymamám sósan szerette.