Anyáink hogy csinálták?!

Ma beszélgettem egy barátnőmmel és felmerült (nem először), hogy mit csinálunk mi rosszul, mi az amit anyáink még tudtak. Ugyanis én folyamatosan harcolok. Harcolok a mosatlannal, a szennyessel, a porcicákkal, a rendetlenséggel és legfőképp magammal, hogy minden beleférjen a rendelkezésre álló 24 órába. Hogy rend legyen, legyen ebéd, tiszta ruha, pormentes polcok, boldog gyerek, boldog apa, és még én is jól érezzem magam a bőrömben.

Anyunak vajon hogy ment? Ahogy visszaemlékszem minden nap meleg étel volt az asztalon, volt tiszta ruhánk, tiszta volt a lakás és még a virágos kert is belefért az idejébe. Persze mindez munka mellett, úgy hogy Apu a háztartásban nem segített (övé volt a kert nagy része, és minden házon végzendő munka). Ja és nem volt mosogatógép, automata mosógép, mindent aprító robotgép és más munkát könnyítő apróságok, igaz telefon, internet se és a TV műsor se volt túl vonzó.

 

Nem tudom, hogy a hiba bennem van, és csak a megszépítő emlékezet teszi, hogy úgy látom neki könnyebben mentek ezek a dolgok, vagy tényleg egyszerűbb volt. Vagy neki meg kellett csinálnia, mert ez volt az elvárás Apu és a család, a szomszédok részéről? Vagy a rengeteg holmi teszi, hogy nehezebben megy a rendrakás, mint régebben mikor kevesebb mindent halmoztunk fel?

Vagy túl sok idő megy el olyan dolgokra amik nem “hasznosak”, és nekik nem volt lehetőségük “elhajlani” a TV, a számítógép előtt? Sajnos már nem tudom megkérdezni Tőle, pedig nagyon szeretném tudni mivel tudnék segíteni magamon, hogy ne szakadjak bele a házimunkába, de rend legyen, legyen elég idő mindenre amit szeretnék. Persze ha nem foglalkoznék olyan apró időrabló dolgokkal, mint a hírek elolvasása a neten, levelezés a barátokkal, könyv olvasása akkor sokkal több idő maradna a háztartásra. Ez lenne a megoldás?! Remélem nem, és van lehetőség arra, hogy minden beleférjen amit én fontosnak tartok.

14 hozzászólás a(z) “Anyáink hogy csinálták?!” bejegyzéshez

 1. Lili

  Szerintem a mostani fiatal felnőtt generáció szülei voltak az elsők, akik – a maguk módján – szakítani próbáltak a több évszázados gyereknevelési módszerekkel. Kezdték egyenrangúként kezelni gyerekeiket, és ezzel valahogy egy kicsit a fegyelmezés is visszaesett. Mi, új “pálmák” a kisebb teher alatt kevésbé “nőttünk”. Talán ezért nehezebb úrrá lenni a feladatokon, kihívásokon. A rendszerváltás után felnövekvőknek meg még nehezebb, mert az otthoni hiányosságokat már a liberális elvekhez alkalmazkodó intézményrendszer (pl. iskola) sem ellensúlyozza. Meg őket már mi neveljük… 🙂

 2. Sz

  Beszélgettem egy 5 gyerekes anyukával, aki dolgozik (már iskolások a gyerekei). Ő hétköznap fél ötkor kel, még elvégzi otthon a dolgát, és utána megy munkába. Hétvégén lazít és csak fél hatkor kel fel… Arra már nem emlékszem mit mondott a fekvési idejéről, de ha én 11-kor fekszem és 4.30-kor kelek, elég kevés idő jut az alvásra. Viszont lehet, hogy csillogna-villogna minden. Ez is egy megoldás.

 3. Lili

  Aha, én is tudok olyan anyát, aki hasonlóan nyomta: hajnalban megetette az állatokat, aztán felült a vonatra, felutazott Pestre egy kis fizikai munkát végezni, utána vonat haza, majd lerendezte a családot meg a háztartást. 65 éves korára nincs egy szerve, ami ép lenne, egy fióknyi gyógyszert szed, mégis folyamatosan fáj valamije…

  Jaffa Reply:

  Nem szeretnék belerokkani a háztartásba, középút nincs? Vagy ahhoz már az igényeket kell lejjebb adni?

  Lili Reply:

  Tervezni és szervezni kell megtanulni. A magam részéről én nem röstellek akár a legapróbb részletekig is papírt, tollat ragadva kalkulálni. (Leírva egy csomó minden másképp fest.)
  A másik: van egy gyerekkori barátnőm, akinek minden nap ki volt adva, hogy suli után mosson fel, meg porszívózzon. A kapcsolata mégis szinte baráti volt az anyukájával. Neki ma sem jelent gondot, hogy ragyogjon a lakás. Meg is fogom kérdezni, mi a titka…

 4. Kitty

  Sziasztok.Hát,nekem van egy sztorim.Volt egy barátnőm,2 gyerekkel,meg egy borjúval./dobermannal/:-)Meg persze volt a háznak egy fura ura is!:-)Szóval 4 ember,meg egy dög.Állandóan szaladt a kecó…komolyan mondom rossz volt bemenni…minden szanaszét,kutya szag,rengeteg szennyes,mosatlan,teli hamutálak,stb.Sajna olyan helyzetbe kerültem,hogy rövid ideig náluk kellett laknom…sejthetitek mit éltem át!:-))Volt,hogy én mentem haza elöbb,ők csak kb 2 óra múlva értek haza,és mire megérkeztek,minden rendben volt.Kérdezte a barátnőm,hogy hogyan csináltam,hisz reggel ő ment el utoljára,és jól tudja mi volt itt…S pont azt tettem,amit Lili írt a hozzászólásában…leültem,elszívtam egy cigit,és 5 perc alatt átgondoltam a feladatot.Csináltam annyi helyet az asztalon,hogy felrakjam a kaját…hagyma összevág,gáz be,sül….mosógép elindít,hagyma megkever,addig elmostam a poharakat,majd fűszerek,husi,víz,pöri készül.Másik karikára víz a tésztának,addig rendrakás,felfort,tészta be,majd porszívózás egyik helyiségben.Tészta leszűr,mosogatás,pörire rákukk.Porszívózás folytatva,leül cigi,felpattanás,fürdő kitakarítás.Gép lejár,teregetés,ha kell berak másik adag.Mire haza értek rend volt,öblítő illat,tisztaság,és kész kaja.Ennyi.Csak agy kell hozzá,nos,neki nem sok volt.:-))S lássuk be,ennyi erővel lehet 2 napra is főzni,a másik nap meg valami mást csinálni a lakásba,ha kell…napi 2-3 óra,és rend van.

  Lili Reply:

  Kedves Kitty!

  És hol voltak a gyerekek, amíg mindezt megcsináltad? Mert nehéz mindezt úgy csinálni, hogy egy dacos, unatkozó kétéves közben bemotorozik a konyhába, kiönt egy kis kakaót, majd néhány helyre odakakil a szobában, ha ezzel végzett, belemasszírozza a meggyet a kanapéba, majd azzal a kézzel kiüríti a fehérneműs fiókot – és mindehhez elég neki 10 perc… S közben fel van háborodva (taknyát-nyálát egybefolyatva ordít), ha valami nem úgy történik, ahogy szeretné…

 5. Jaffa

  Szia Kitty, igazad van, tényleg agy kell hozzá, átgondolni a dolgokat. Én mégis azt utálom a leginkább, amikor valamiért – izgalmasabb program, betegség, munka – kimarad 2-3 nap a rendrakásból, akkor nagyon-nagyon látszik. Gyerek mellett könnyen összejön a 2-3 nap más program.
  Ráadásul most még kisebb lakás felújítás is zajlik nálunk, plusz velünk szemben építkeznek (út, csatorna, miegymás) ez se kedvez az ideális állapotoknak.

 6. Kitty

  Kedves Lili.Bocs,a kérdés nem az volt,hogy abban az esetben hogyan lehet háztartást vezetni,ha 1-2-3-4 éves gyerek van!Mint a fenti példa is mutatja,soxor azoknak is nehezükre esik,akiknek sulis gyerekei vannak!:-)Van egy ismerősöm,egy család,3 gyerekkel.Régóta ismerem őket,és mindig megette őket a retek.Vajaskenyér a földön,csoki a párnába maszatolva,stb.A férj arab…azt mondjuk róluk,hogy koszos népség…hát…nem siette el,hogy haza menjen,mert nem bírta a rendetlenséget,és a koszt,ebből adódóan a felesége ápolatlanságát sem.15 éve ismerem őket,de ott még rend sose volt.Most lakik náluk egy román!nő,az 5 éves kisfiával,aki,szerencsére keveset beszél magyarul,és az anyja meg azt fordít le,amit,és ahogy akar…szóval ez az 5 éves kisfiú konkrétan nem hajlandó abban a lakásban enni,mert azt mondja kosz van,nem játszik a gyerekekkel,mert azt mondja,hogy büdös a szájuk,és koszosak.Ezt így hidd el,ahogy mondom!Sír a gyerek az anyjának,hogy vigye onnan el!Ha a kisfiú véletlenül leeszi a kis ruháját,szalad az anyjához,hogy öltöztesse át!Hát van ilyen gyerek is.Most lehet mondani,hogy jó,már 5 éves,de nem hiszem,hogy 3 éves korában homlok egyenest az ellentétje lett volna,max.többször esett ki a kis kezéből valami,amivel koszt csinált.s gondolom megszokta,hogy azonnal fel lett takarítva,meg új ruhát kapott,ezért lett ilyen.A másik 3 gyerek a büdös életbe nem lesz ilyen,mert koszfészekbe nőttek fel,s ezt viszik tovább.S majd ők is családot alapítanak,és szaporodnak az igénytelenek.Juhééé!:-)Félre értés ne essék,ez is csak 1 példa volt!De ha ez jobban a témához vág,itt egy másik.Az egyik exem unokahúga alig 20 évesen,tehát félig gyerekként szült.A mai napig jóban vagyok velük,láttam a kislányt 2-3 évesen is.Ott kérlek olyan rend,és tisztaság van,hogy ihaj.Általában véletlenül ugrottam fel,de én sose láttam a kislányt koszosan,a lakást piszkosan,vagy rendetlenül,pedig romák.Ja,és az ágyat is meg lehet közelíteni élve,nem estem hasra a játékoktól.max-1-2 darab volt a szőnyegen.Szóval választ lehet adni ezotérikus szemszögből megvílágítva,meg ahogy csak akarjuk.Én azt mondom,ez a kis lélek akart leszületni hozzátok,valamiért benneteket választott,ez egy kihívás.Vagy azért kaptátok,mert nektek,vagy azért,mert nekik kell itt,ebben az életben valamit megtanítani,vagy megtanulni.Szóval kitartás!:-))

  Lili Reply:

  Egy utolsó példa részemről. Ismerek makulátlanékat, ahol a gyerek asztmás lett, mert literszám öntik az öblítőt a ruhákba, aztán, amíg meg nem száradnak, azt lélegzi be. A lába meg csámpás, mert a cipők választásánál nem az egészség meg a kényelem volt az elsődleges szempont, hanem, hogy divatos meg márkás legyen… – Még az érmeknek is két oldala van. Azt mondom, nincs két egyforma család. (Családot mondok, mert az sem mindegy, hogy a férj vízipipázik/nőzik/sörözik/szivarozik, stb. – kultúrától függően, míg az asszonynak lóg a nyelve, vagy megőrzi – azaz megbecsüli – a rendet, netán be is segít (legalább a gyerekeltávolításba.) Szóval szerintem nincs sok értelme összehasonlítgatni a különböző neveltetéseket, értékrendeket, kapcsolatokat, temperamentumokat. Mindenkinek a saját világában kell jól éreznie magát. Ha meg nem érzi jól, legjobb, ha azt kihívásnak és nem sorscsapásnak tekinti. Jaffa! Kitartás! Mindig minden változik, s ez így jó. 🙂

  Kitty Reply:

  “Utolsó példa.”Nehogy már ki legyen találva,hogy azok a cégek,akik pl.öblítőszert gyártanak,olyan anyagokat használnak,amitől egy gyerek asztmás lesz!A Gabi sorozat is bővült öblitővel!Túl azon,hogy MINDEN betegségnek lelki oka van.Inkább megtartom magamnak kik érvelnek ezzel,nem akarom megbántani az ismerősödet!A drága cipők pont ettől drágák,mert jól vannak megtervezve,ráadásul divatosak is.Nem hiszem,hogy attól lesz valaki csámpás.Sőt!Javítja a tartást,tehát a belső szervek is jól tudnak működni!!!Sztem.inkább abban az esetben van ez így,amikor a rongyrázó majmok az utcára megveszik a drága cipőt paraszt vakításnak,de otthonra,meg a játszótérre a szart adják a gyerekre.Igazad van megbecsülhetnék a rendet a pasik,és eltávolíthatnák a gyereket,ez a minimum.De besegíteni nem kell,mi sem megyünk helyettük dolgozni.Azt hiszem Lili neked nem teljesen jött át,amit Jaffának írtam.Pont ez a lényege,hogy hasonlítsd össze magad másokkal,és vagy rájössz,hogy nem is olyan vészes,amit annak látsz,vagy tanulsz mástól,valamint az elfogadásról szól.Hisz ők úgy élnek ahogy,mégis megvannak valahogy.

  Jaffa Reply:

  Veszélyes ez a “nem kell, hogy segítsenek a pasik, mert mi se megyünk helyettük dolgozni” dolog :-).
  A gyes 2-3 éve hamar letelik, és egyszer csak ott találod magad a napi 8 órányi munkával, plusz a gyerek és háztartás teljes gondjával, mert az valahogy rajtad marad.
  A szomszédban láttam, hogy az anyuka sokat itthon volt a gyerekekkel, és amikor már ő is dolgozott akkor is természetes volt, hogy a munka után csinálja a háztartást, rohangál a postára, ügyeket intézni, a gyerekekért és még a kertben is lett volna dolga. Egyszerűen megszokták, ő is és a férje is, hogy ezeket a dolgokat a nő intézi. Igen mi is hozzászokunk, hogy ezek a feladatok a mieink, és egyszer csak azt érezzük, hogy nem tudunk teljesíteni, valahogy nem megy minden olyan szinten, mint ahogy szeretnénk. Csak ilyenkor azt felejtjük el, hogy változott az életünk.

  Persze természetes, hogy mivel itthon vagyok a háztartás nagy része az enyém, de én most is elvárom, hogy segítsen a párom, még ha ez csak a szemét levitele és esetleg egy-egy porszívózást jelent. Ennek ellenére, biztos, hogy nálunk se lesz egyszerű a “visszarendeződés”, amikor újra elkezdek dolgozni.

 7. Kitty

  Szia Jaffa!Kösz,hogy egyetértesz Lilivel,és velem agy témában!:-)Lilinél valszeg nagyobb a rend,mint nálam,mert ő talál tollat is!:-)Én max. a hátamból húzhatnék egyet!:-)Én azt gondolom/lehet,hogy tévedek/,hogy neked is kis gyereked van.2-3 éves./Valamint azt is,hogy te egy nagyon tiszta,pedáns, ápolt nő lehetsz,aki megszokta,hogy mindig rend van,és tisztaság.Csak azt nem szoktad még meg,hogy a babu pakol,bár néha segítő szándékkal,de annak is te iszod meg a levét!:-)Nyugi,senki nem várja el tőled,hogy ha beteg vagy,beledögölve is intézkedj ezerrel.Mocsok van a lakásfelújítástól?Örülj neki!Szépültök!Csinálják a csatornát?Legalább tudjuk hova megy el a pénzünk!:-)S ha adódik egy jó közös program,örülj neki,hogy a szeretteiddel lehetsz,le van tojva a kecó…nem szalad el a mosogatni való.:-)De ha mégis,kérlek jelezd felém…onnantól kezdve én is otthagyom!:-))Képzeld,nemrég volt egy tv műsor..naná,hogy az agyroggyant amcsik találták ki.Nem láttam az egészet szerencsére/sajna.Az a lényege,hogy úgy takarítanak,hogy napi 10-15 percet szánnak rá.Pl.egyik nap megcsinálják a könyvespolcot,meg a fürdőben a csempét, a szájvízet a klotyóba köpik,azt kefével szétkenik,és kész.Következő nap megint ennyi időt szánnak 2-3 dologra,és így megy körbe -körbe.Van fórumuk,meg blogjuk,meg a fene tudja milyük.Lehet neked ez vállna be.Ki tudja.Annyit esetleg javasolnék segítség képpen,bár lehet te is gondoltál már rá,hogy mi lenne,ha egyszer főznél mondjuk 3 féle kaját,és lefagyasztanád,vagy ha mondjuk az egyik sült hús,azt ugye nem is kell,mert a zsírban,hűtőben nem lesz baja sokáig.És akkor,ha beteg vagy,vagy izgalmasabb progid van, vagy csak alaposabban akarsz takarítani,csak benyúlsz a mélyhűtőbe,és kikapsz valamit.Hirtelen esetekre 2-3 óra idő megtakarítás.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.