Gluténmentes ételek

Várhatóan 2017 februárjától kisebbik lányomnak gluténmentesen kell élnie. Azért csak ekkortól, mert amíg nincs meg a végső diagnózis, nem szabad elkezdeni a diétát, mert fals negatív eredményt ad. A gluténmentes diéta nem egy sétagalopp, de nem is atomfizika. Nem ehet semmit amiben glutént tartalmazó gabona van, ezek: búza (tönköly, durum, kamut, mindegy, hogy teljes kiőrlésű, graham, vagy fehérliszt), árpa, rozs, zab (ennek van speciális gluténmentes változata). A modern élelmiszeripar termékei miatt ez azt is jelenti, hogy külön meg kell nézni minden készételt, felvágottat, tejterméket, pudingport, csokit stb. hogy vajon tartalmaz-e glutént vagy sem.

Ez a diéta elég nagy változás lesz az ő és az egész család életében, mivel nem szeretnék neki külön főzni, így az ételeink jelentős része gluténmentesen készül majd. Terveim szerint csak a reggeli, vacsora valamint a sütik lesznek mások. A gluténmentes lisztek árát elnézve, neki azokból készítem majd a sütiket, mi pedig maradunk a búza-rozs liszteknél.

Úgy gondoltam, hogy segíteni fog majd akkor, ha összeszedem, hogy most miket eszünk, és azokat hogyan lehet elkészíteni gluténmentesen. A lista a tervek szerint folyamatosan bővül majd

 

Étel Gluténmentes verzió
krumpli főzelék gluténmentes tejföl és rizslisztes habarás
pörkölt nem kell változtatás
sülthús nem kell változtatás
mézeskalács gluténmentes lisztből készíteni
 joghurtos csirke

(joghurt, fokhagyma, fűszerek)

nem kell változtatás
melegszendvics gluténmentes kenyér, gluténmentes bolti melegszendvics krém, vagy házi
lencseleves gluténmentes kolbász, habarás vagy egyéb sűrítés nélkül
gabonagolyó ez nagyon nehéz lesz, gluténmentes és kukoricamentes változatot találni szinte képtelenség – talán zabpehellyel kiválthatjuk
főzelékek rizslisztes sűrítés, vagy saját magával sűríteni
levesek rántással rizslisztes rántás készítése
krémlevesek eddig se sűrítettem külön