Segítség és hála

Mai napra több kérdésből is választhatok, mindegyik ugyanazt a kérdést járja körül: Mi az amiért mások köszönetet mondanak nekem? vagy Mivel szeretsz segíteni embereknek? vagy Mi az (a munka) amit boldogan megtennél másokért akkor is ha nem fizetnének érte? (Az eredei kérdések angolul: What do people thank you for? / What do you love helping people with?/ What would you be happy and excited to help others with even if you didn’t get paid?)

Hát, igen senki nem mondta, hogy könnyű lesz megválaszolni a kérdéseket. Ezek a kérdések egy teljesen más megközelítést kívánnak tőlem, mint amit megszoktam, mint amiben felnőttem. Még választani is nehéz!

Miért mondanak nekem köszönetet? Jelenleg azért hogy főzök, mosok, takarítok. Esetleg hogy néha okosakat mondok. Ezek azok a tevékenységek, amik általában fel se tünnek az embereknek, és csak a hiányuk az észrevehető. És ezek azok a tevékenységek, amiket rajtam kívül még sok-sok ezer, millió nő és férfi megtesz mindennap, anélkül, hogy köszönetet várna el érte. Persze jól esik, ha kapunk!

Mivel szeretek segíteni az embereknek? Azt a fajta segítséget szeretem, ami a ‘Ne halat adj, hanem hálót’ elvet követi. Nagyon könnyű megmondani az embereknek a tutit, de általában a problémájuk kis szeletét látjuk, így szerintem csak megoldási lehetőségeket lehet felkínálni segítségként, amelyből az illető majd maga választ.

Mi az a tevékenység, amit még fizetség nélkül is szívesen végeznék, ha segíthetnék vele embereken? Szervezkednék szívesen egy non-profit szervezetben, ha a szervezet célja, eszmeisége megfelelne. Rendszerekben tudok gondolkodni, szeretem ha valami jól működik, egy segítő folyamat megszervezése meg tudná adni azt a jutalmat, ami motiválna.

Ahogy visszaolvasom a válaszokat, a harmadik kérdés áll hozzám legközelebb, és azt hiszem jelenleg ennek a végig gondolása segít előre lépni.