Derűsítő táplálkozás

Túl “kispolgári” lenne, ha egyszerűen csak ennénk. – Természetesen, jólesőn, azt, amit kívánunk. Egyre többen rendeljük alá a táplálkozást valamilyen  többé-kevésbé magasztosabb célnak. Nem csak a felekezeti – világnézeti megszorításokra gondolok. Ősszel immunrendszert erősítünk, tavasszal zsírt égetünk, ünnepek után jöhet a tisztító kúra. A nők egész évben fogyókúráznak, a férfiak egy része meg az izmait igyekszik növelni szájon át. És akkor még nem beszéltem a libidó- és potencianövelő étkekről…

 

Ezúttal annak járok utána (a teljesség és tudományosság igénye nélkül), milyen táplálékoktól szemléljük pozitívan az élet eseményeit, mitől látjuk ha nem is rózsaszínben, de legalábbis élénk színekben a világot. Egy gyors, tömör és lényegre törő felsorolás: a magas B vitamin, magnézium, kalcium és jód tartalmú ételektől. Persze ennyire nem egyszerű a helyzet, ugyanis ezek optimális felszívódását további anyagok (cink, foszfor, A- és D vitamin) segítik elő, és nem mindegy a bevitt anyagok aránya sem. Akkor viszont mindjárt oda lukadunk ki, hogy a legegészségesebb – és az idegrendszer működése szempontjából is leginkább kielégítő – a változatos, sokoldalú, semmilyen ételfélét nem nélkülöző táplálkozás.

 

Mégis megpróbálok összefoglalni néhány megszívlelendő dolgot. Ezek egyike sem újdonság, mégis kevesen veszik figyelembe az étrend és az ételek összeállításánál.

 

1. Együnk rendszeresen halat! Pont a felsorolt anyagokat tartalmazzák nagy mennyiségben. – Ez máris egy magyarázat arra, hogy Magyarország miért áll vezető helyen az öngyilkosság és depresszió terén. Sem a horgászat, sem a haltenyésztés de még a hal kereskedelem sem virágzik hazánkban. (Még a tóparti éttermek is a halpiacokat hiányolják!) A városi lakosság többnyire kénytelen beérni a szuper- és hipermarketek kínálatával: a konzervált és fagyasztott halakkal. Előbbiek sokat veszítenek például omega3 zsírsav tartalmukból, utóbbiak meg nagy mennyiségű vizet szívtak magukba, ami nem tesz jót az állaguknak. Viszont a helyi “madaras” logóval ellátott hipermarketben jó minőségű, friss filéket, halszeleteket, egész halakat, és alaplének valókat találtam tálcás-fóliás csomagolásban. Érdemes megnézni. A közeljövőben pedig több receptet kipróbálok, és amelyik beválik, közzéteszem a receptek között.


2. Fogyasszunk több olajos magvat! Szintén “boldogulásunkat” segítik elő. Egy példa kedvéért: alig több, mint 10 dkg mák fedezi napi kalcium szükségletünket! (Összehasonlításképpen: trappista sajtból, mint kalcium-dús tejtermékből bő 5 dekával többet kellene fogyasztani ugyanehhez a hatáshoz.) Sportrajongók tehát közvetítés közben a chipsszel és pattogatott kukoricával szemben részesítsék előnyben a tökmagot, napraforgómagot. 🙂

 

3. Használjuk a spenótot salátazöldségként! Bizarrul hangzik, de kipróbáltam: önuralom bevetése nélkül is fogyasztható. (Recept a receptek között.) Ez viszont az egyetlen módja, hogy megőrizzük magas B vitamin (folsav) tartalmát. A (hülyére) főzés során a vitamin tartalom 40-50%- a is elveszhet! Ugyanez vonatkozik a petrezselyem zöldjére is, ami – kevésbé köztudottan – szintén rengeteg “derűsítő” ásványi anyagot és B vitamint tartalmaz.

 

4. Igyunk sok vizet! Hiányában fáradtság, levertség, csökkent koncentrációs képesség lehet rajtunk úrrá, ami nem kedvez pozitív világszemléletünknek…

5 hozzászólás a(z) “Derűsítő táplálkozás” bejegyzéshez

  1. Bizsergő Kukac

    Kedves Gabi!

    Meglepődtem a hipotéziseden, ami a halfogyasztás, és az öngyilkosságok közötti kapcsolatot illeti, de nem tudom cáfolni. Sztem azért ettől bonyolultabb a helyzet, de logikusnak tűnik, h. ennek is köze van hozzá.
    Én is szeretem a halat, minden közismert formájában, de főleg azt, amit (sajnos egy kicsit drágán) Pangasius néven szoktak forgalmazni. Ez fagyasztott szálkamentes tengeri hal, amit kg-onként 1000-1600 Ft között szoktak adni különböző helyeken. Időnként vannak akciók, ilyenkor veszek többet. Pont tegnap vettem 2 csomaggal, mert éppen a G-robyban van most akció 799 Ft/kg áron. Ma ki is rántom az egyik csomagot, mert rántva szeretjük a legjobban. Ha nem aggódnék a túlsúlyom miatt, akkor az abszolút kedvencemet készíteném, ami ugyanez, csak párolt rizzsel és tartármártással együtt.

    [Válasz]

    Gabi Reply:

    Kedves Bizsergő Kukac!

    Nyilván nem lehet egy tényezőre levezetni egy olyan összetett problémát, mint az öngyilkosság – nem is ez volt a bejegyzés célja. Ettől függetlenül érdemes halat fogyasztani, még azoknak is, akik kicsit idegenkednek az ízétől, szagától…
    Valóban a pangasius az egyik legkönnyebben hozzáférhető hal. Ha van kedved, próbáld ki az oldalunkon nemsokára megjelenő brokkolis-sajtos halfilé receptet. Kíváncsi lennék, hogy pangasiusból is finom-e. 🙂

    [Válasz]

    Válasz
  2. Kitty

    Szia Gabi!Hm,ez egy nagyon jó cikk.Gratula.Rengeteg igazság van abban,amiket írtál,és valóban,már EZZEL IS tehetünk valamit magunkért.Igaz,nagyon keveset.:-(Ez alatt azt értem,hogy szinte hiába eszünk több zöldséget,ha az silány minőségű.S lássuk be,az.Csak hasonlítsunk össze egy Tesco-ban vett paradicsomot egy zöldségesével.:-)Íz,szín..ár.S itt jön az,hogy mennyi az ár különbség.Kevesen tehetik meg,hogy egy “olcsó” kaját,mint pl. a lecsó egy család esetében akár 1000-1200 ft-tal drágábban hozzanak ki.Röhej.Arról nem beszélve,hogy az sem elhanyagolható szempont,hogy hogyan néz ki az étel elkészítés után.De sajna kevesen tehetik meg,hogy erre is adjanak.Pedig először a szemünknek kell kedveznie az ételnek…a színes ételek feldobják a hangulatot!Dobjunk össze egy paprika salit kaliforniai paprikából.Basszus,guszta,vidám,finom,de hús árban van!!!:-))Szánalmas ami itt megy.:-(Én pl.tzatzikit csak török,vagy arab delicatessben vásárolt joghurtból csinálok,mert attól nem hányom el magam,ha elkészült.Ég,és föld a különbség ízre,és állagra.Vagy vegyük a Csízió nevű pizza feltétet akcióban 699-ért.:-)9Növényi eredetű rontás.De megveszik,mert arra tellik.Valamint azt se felejtsük el,hogy az sem mindegy,hogy a jószágot,amit megeszünk,hogyan ölték le.Gondolj csak bele,egy csirke mit él át,mielött elvágják a torkát.S az a stressz a mi szervezetünkbe is bekerül!!!Ennyit az egészséges táplálkozásról.Mi csak méregtelenítünk,mert mérget eszünk.Dédszüleink nem méregtelenítettek,zsírban sütötték a háztáji pipikből a fincsó rántott husit.és nem volt ennyi beteg ember,mint most.Mi meg játszuk az agyunkat,hogy olajban sütünk olajban,ami egyszeri használat után elkezd futni,meg habosodni,kommandózni kell a tűzhelyen vele:-))Nincs annyi napraforgó föld basszus a világon,mint amennyi olajat használunk..tisztán látszik,hogy az is szemét.Fogalmunk sincs miből van.20 éve anyám 4x sütött az 5 tagú családunknak rántott husit egy olajban.Most próbáld meg ugyan ezt.-))Hiába a mondás..”Az vagy,amit megeszel”:-))

    [Válasz]

    Gabi Reply:

    Kedves Kitty!
    A te hozzászólásodban is vannak igazságok, és sok gondolattal gazdagítottad a témát. Például egy külön vizsgálódást megér majd, hogy a színek (pl. az ételek esztétikai minőségükben) hogyan hatnak ránk – ezzel remek ötletet adtál. 🙂
    Egy ilyen nyúlfarknyi bejegyzés sajnos nem ad lehetőséget, hogy egy olyan, még tudományos körökben is sok vitát eredményező témát kifejtsek, mint az egészséges táplálkozás. Csak egy szeletébe csippentettetem bele, az idegrendszert támogató táplálkozásba. (Abból is kimaradt a zabra való utalás, amit alkalmasint pótolni fogok.)
    A pénzbeosztási taktikák pedig egy fórum témának lenne alkalmas…
    De hogy mégis válaszoljak egy-két szóban:
    1. Imádom a lecsót, de az áránál nagyobb baj vele, hogy (mint általában a magyaros ételekből) kifő belőle a vitamin. Szemléletmód váltásra lenne szükség.
    2. A húsok nem csak stresszel vannak tele, de antibiotikummal is!
    3. A zsírt a legújabb kutatások rehabilitálták: mégsem olyan egézségtelen, mint amennyire azt sulykolták. Tessék nyugodtan zsírban sütni, most a finomított olaj a mumus a transzzsírok miatt. 🙂

    [Válasz]

    Válasz
  3. Kitty

    Helló Gabi!Örülök,hogy láttál némi értelmet a megnyílvánulásomban.:-)Persze,vágom,hogy nincs lehetőség teljesen kibontakozni…én igazából azt akartam érzékeltetni,hogy egy főzni tudó embert mennyire felcseszi agyilag,a sok szemét,ami körül vesz minket,és hogy marha idegbeteg tudok lenni,mégha derűsítő ételt is csinálok!:-)Jó,meg nem ölöm magam,max.akkor akkor,ha halat kéne ennem.:-)))áááá:-)))Javaslom találjuk fel mi ketten a lecsó salátát!:-))Ez egészségesebb ,nem?-))Amúgy velem úgyis soxor előfordul,hogy főzök valamit,és csak a végén nevezem el!:-))De ez csak akkor van,ha elcsesztem.:-) Kiváncsian várom a következő írományod…

    [Válasz]

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.