Mindenmentes receptek

Jelenleg tej-, tojás-, glutén- és olajosmagmentes étrenden vagyunk. Ezen kívül nem eszünk semmi olyat amiben tartósítószer, mesterséges színezék, ízfokozó, aroma van. Ja és a kukoricát is kerüljük, mert csúnya lesz tőle a gyerek bőre. Ha a napi étrendből kihúzzuk a felsoroltakat nem sok marad, de kis fantáziával, megfelelő kompromisszumkésséggel változatosan lehet főzni. Az étrend egészségességgel kapcsolatban vannak kételyeim, hiszen hiányoznak a tejtermékek, nem tudom, hogy a például a szükséges kálciumot milyen forrásból lehetne pótolni. De most jöjjenek az ötletek:

  • Rizsliszttel valamelyest pótolni lehet a búzalisztet. Természetesen más tulajdonságai vannak, nem kell meg élesztő hatására, de bizonyos ételeknél ez nem jelent gondot. A rizslisztből készült palacsinta például nagyon finom, lényegesen lassabban sül, mint a búzalisztes társa, és könnyen keménnyé, törékennyé válik, de olyannyira ehető, hogy családunk nem diétázó tagjai is lecsaptak rá. Ugyancsak készülhet belőle csipetke, nokedli, illetve muffinhoz (sárgarépáshoz például) is használható.  A neten rengeteg recept található, de főleg olyanok, amikben tej és tojás is szerepel.
  • Maradva a rizses vonalnál, érdemes kipróbálni a rizstésztát is. Itt nagyon meg kell nézni a zacskót, mert nem minden keleti, drága tészta rizstészta, és ezeken a zacskókon ráadásul általában nagyon apróbetűs a magyar felirat. Íze nagyon hasonlít a “normál” tésztára, előnye, hogy nem kell főzni, csak forrázni. Egy hátránya van, hogy szélesmetélt és cérnametélt formában kapható csak. Még nem jutottam oda, hogy megpróbáljam a házi változatot, de ha megtettem, megírom a tapasztalataimat, ugyanis meglehetősen húzós az ára (200 g ~400 Ft – ha valaki tud olcsóbban, szóljon).
  • Ha már rizstészta akkor rizsdara is kapható, ezt a rizstésztával kombinálva kész is van a grízes tészta. Előtte egy jó kis gulyás (persze kókuszvajon pirítva, rizslisztes csipetkével) és kész is az ebéd.
  • Hús+zöldség együtt főzve: ez valamiért nálunk korábban nem volt jellemző, de most rájöttem, hogy mind a húsnak, mind a zöldségnek más íze lesz, érdemes kipróbálni. Lehet játszani a zöldségek méretével is, más az íze a sárgarépának ha karikában van, és más ha hasábban.
  • Rakott zöldségek : nem csak a megszokott rakott kel, rakott zöldbab vonalat lehet főzni, minden zöldséget “le lehet rakni” egy kis darált hússal és rizzsel, illetve krumplival.
  • Levesek: krémleves, húsleves – korábban nem voltam leveses, de amikor már egy hónapja nem ettünk levest nagyon jól esett az összes általunk akkor ehető zöldségből készült krémleves.
  • “Tejbe”rizs/gríz: mi nem ehetünk tejet, de van tejpótló tápszerünk. Ennek az íze nemcsak a tejre nem hasonlít, de még rossz is. Viszont vízben megfőzött rizsre ráöntve, cukorral és gyümölcsökkel egész ehető, még akár azt is írhatnám, hogy finom. Mikor már nagyon jól esne valami krémes finomság, készítek egy adagot, jó sok gyümölccsel. A tápszer helyett persze lehetne rizstejet, szójatejet stb. használni. DE a gabonatejek jelentős része tartalmaz napraforgóolajat, egyéb hozzáadott dolgokat, ezekkel érdemes vigyázni, legalábbis amikor nem ismert, hogy mi okoz gondot és mi nem.
  • Főzési módok: variáld az összes megengedett, gondot nem okozó főzési módot. Más ízű a hús egyben, szeletben, darabolva, darálva, olajjal, zöldséggel párolva, sütőzacskóban sütve. Nálunk a hús sütésére az jött be leginkább, hogy egy vastag aljú edényben a hússzeleteknek mindkét oldalát megpirítom, majd felöntöm vízzel, fűszerezem és készre főzöm/párolom. Sokszor előző este bepácolom a húst egy kis olivaolajos, majorannás pácban.
  • Fűszerek: a megszokottól eltérő fűszerezéseket is érdemes kipróbálni, a cél a változatosság! 🙂

Azt hiszem megyek főzök egy kis tejberizst házi (tartósítószermentes) lekvárral, megéheztem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.