Mi okozhat allergiás reakciót?

Röviden minden. Maradva az élelmiszerek vonalán, az összes táplálék, minden hús, hal, tejtermék, zöldség, gyümölcs, fűszer, színezék és ízesítő, tartósító, minden ami a szerveztünkbe kerül okozhat allergiás reakciót. Van ami elterjedtebb, van ami ritkább. A kevésbé elterjedt élelmiszerallergiások helyzete annyiból nehezebb, hogy később kerül “képbe” az ő gondjukat okozó élelmiszer. Az emberek – ideértve az orvosokat is – először a tejet, tojást, glutént zárják ki, mint lehetséges allergént, ugyanis ezek a legelterjedtebb allergiát okozó ételek. Itt ismét belép a képbe a táplálékintollerancia, mert például a tejcukor (laktóz) érzékenység nem allergia, hanem a szervezet enzimhiánya, aminek következtében nem tudja megemészteni a tejcukrot, tehát ez egy táplálékintollerancia.

 

Az ételallergia viselkedése viszonylag egyszerű: megeszi –> immunválasz –> allergiás tünet. Az ételintoleranciánál kicsit bonyolultabb a kép, mert megeszi –> bélrendszerben valami nem oké –> emiatt egy késleltetett immunreakció –> tünet. A táplálékintolleranciát okozó élelmiszereket csoportosíthatjuk az alapján is, hogy kellemetlen hatásukat mivel, milyen tulajdonságukkal érik el. Ez azért lehet fontos, hogy egy esetleges eliminációs diéta során mely élelmiszerektől kell távoltartani magunkat.

 

Táplálékintoleranciát okozhatnak az alábbi típusú élelmiszerek (most elég sok orvosi szakkifejezés jön, de nyugi később megpróbálom érthető tartalommal feltölteni őket):

  • Biogén aminok jelenléte (hisztamin, szerotonin, tirozin, fenil-etil-amin, teobromin, koffein, tiramin, szolanin)
  • Hisztamin felszabadító faktor jelenléte
  • Proteinázinhibítor jelenléte
  • Enzimdefektus (fruktóz-, laktózintolerancia)
  • Irritáló hatás
  • Farmakológiai hatás
  • Enziminduktor hatás

Biogén aminok

Az erekre hatnak, ezen hatásuk révén okoznak allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket. Ilyen ételek a túl érett sajtok, a vörösbor, sonka-, kolbászfélék (fűszeresek), füstölt húsok,  tengeri halak, rákok, savanyúkáposzta, csokoládé, banán,narancs, ananász, papaya, málna, körte, paradicsom, hüvelyesek,  spenót, káposzta, dió.

Hisztamin felszabadító élelmiszerek

Fogyasztásuk után a szervezetben hisztamin szabadul fel, ami allergiás reakciókhoz vezethet. Eper, mák, dió, földimogyoró, füstölt húskészítmények, csokoládé, narancs, banán, ananász, papaya, kivi, málna, körte, hüvelyesek, alkohol, tartósítószerek, színezıanyagok

Proteinázinhibítor tartalmú ételek

Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek bizonyos enzimek működését gátolják. Ezek: szójabab, földimogyoró, zab, cékla, kukorica, uborka

Enzimdefektus

Mikor valamely enzim a szervezetben nem megfelelően működik, akkor az az élelmiszer, amelynek a lebontásához szükséges lenne az adott enzim, kellemetlen tüneteket okozhat. Ilyen pl. a laktózintolerancia, vagy a fruktózintolerancia.

Enziminduktorok 

Pedig pont a proteinzáinhibitorokkal ellentétben fokozzák bizonyos enzimek működését. Ilyen élelmiszerek: a koffein (kávé, tea, kóla), a teofillin, teobromin (tea, kóla, csokoládé), az alkohol, fűszernövények irritáló alkotói, és különböző adalékanyagok.

Irritáló hatása

lehet bizonyos fűszereknek, de a túlzottan savas ételek is irritálhatják a bélrendszert.

Farmakológiai hatás

Erről akkor beszélhetünk ha valamely élelmiszer a szedett gyógyszer hatására okoz problémát.

A fentieken felül az összes mesterséges adalékanyag, szinező, tartósítószer gondot okozhat.

 

Végig nézve a fenti listát, látszik, hogy valóban elég széles azoknak az élelmiszereknek a köre, amik gondot okozhatnak. Az egyik elérhető táplálékintolerancia teszt például 226 élelmiszert vizsgál meg ebből a szempontból, ami meglehetősen nagy szám. Szerencsére egy embernél a fenti élelmiszerek mindegyike nem okoz gondot, így a táplálkozásból kisebb-nagyobb erőfeszítéssel kizárható, ha tudjuk mi az allergiát/intoleranciát okozó táplálék.

Forrás: http://etel-intolerancia.huhttp://sotepedia.huhttp://www.etelallergia.huhttp://www.doki.nethttp://www.umftgm.ro

Korábbi témába vágó cikkek: 1, 2