Mi az oka? – Allergén kutatás

Ahogy azt már korábban irtam (itt, itt és itt) minden szervezetünkbe bejutó táplálék okozhat allergiás/tulérzékenységi reakciót. Ez elég ijesztő, hiszen ha csak felsorolod azon ételek neveit amit egy nap elfogyasztasz szinte biztos, hogy legalább 10 féle nevet említesz, ha azon összetevők nevét kezded el sorolni amiből ezek az ételek állnak, akkor meg akár százas nagyságrendű “gyanúsítottról” beszélhetünk, ráadásul van olyan élelmiszer amelynek több összetevője okozhat gondot ilyenpéldául a tej (fehérje, tejcukor). Tehát ott állsz, hogy ki kéne deríteni, mely élelmiszereket kerülj el messzire és melyekből merjél enni, mit tudsz tenni?

Először is érdemes felkeresni egy hozzáértőt, vagyis egy orvost. Az ilyen jellegű problémákkal allergológusok, gasztroenterológusok foglalkoznak, és a diéta kialakításában dietetikus is segíthet. Ezek bármelyikéhez beutalóra lesz szükséged, tehát először a háziorvoshoz kell elmenned.

 

Szerencsés esetben a szakorvosi vizsgálat a következő képpen zajlik:  szépen elmész orvoshoz, kifaggatnak, vértesztet végeznek, és a vérteszt eredményéből egyértelműen kiderül, hogy számodra mely élelmiszer(ek) a kerülendőek. A vizsgálat eredménye után a dietetikus részletesen, alaposan tájékoztat, arról, hogy mely élelmiszereket kell kerülnöd a jövőben, ezek miben találhatóak, mivel tudod helyettesíteni. Megkezded az eliminációs diétát, a tüneteid elmúlnak. Mindenki örül.

 

Sajnos előfordulhat olyan eset is, amikor az allergiateszt negatív eredményt mutat minden vizsgált anyagra, de neked mégis tüneteid vannak. Miért is lehet ez?

1.nem táplálékallergiáról, hanem táplálékintoleranciáról van szó, amit egy másik vizsgálattal tudnak kimutatni

2. allergiás vagy, de az ezt mutató antigén szintje nem éri el a teszt érzékenységi szintjét, mivel az allergiás reakciók az IgE immunoglobulinokhoz köthetőek, amelyek felezési ideje a szervezetben viszonylag rövid

3. élelmiszerallergiád van, de az okozó élelmiszer nem szerepel a vizsgálati sorban

4. kisgyereknél az immunrendszer fejletlensége miatt sok a fals negatív allergiateszt.

 

Ebben az esetben jön a táplálékintolerancia teszt, amely más jellegű fehérjét (IgG) vizsgál. Ennek a tesztnek van kisebb, kevesebb élelmiszert vizsgáló és nagyobb több élelmiszert vizsgáló változata. Sajnos nem sikerült még érdemben kiderítenem, hogy ezek a tesztek TB finanszírozással elvégeztethetőek-e. Magánúton a tesztek ára a vizsgált táplálékspecifikus IgG-k számától függően 7 és 80 ezer forint között mozog.

A tápláékintolerancia teszteknél sokszor a gond lehet az, hogy sok olyan élelmiszerre is pozitív eredményt ad, melyek nem okoznak gondot, illetve hogy ezen tesztek elvégzését se javasolják  kisgyereknél az immunrendszer fejletlensége miatt, míg várandósok esetében a fejlődő magzat immunrendszere “kavarhat” be az eredménybe.

 

Ha megvan az a táplálék, amit kerülni kell, itt is eliminációs diéta következik. A táplálkozástudományi protokollok alapján a tünetmentesség után (függetlenül, hogy allergia, vagy intolerancia okozta a gondot) az adott élelmiszert ellenörzött körülmények között újra a szervezetbe kell juttatni – ezt hívják provokációnak. Csak ekkor mondható ki, hogy az illetőnek az adott anyag gondot okoz.

 

És itt a nagy kérdés: mi a teendő, ha nincs eredmény, például egy másféléves gyereknél (ahogy nálunk)? Vagy ha annyira sok pozitív, kerülendő étel derült ki a vizsgálat során, hogy szinte semmi sem marad amit enni lehetne? Jön a diéta majd az egyes élelmiszerek visszavezetése az étrendbe, de erről már egy másik bejegyzésben :-).

 

Forrás: http://www.laboratoriumkft.huhttp://sotepedia.hu/_media/etk/targyak/gyakorlati_dietetikahttp://foodtest.hu